Julkaistu Kouvolan Sanomissa 29.5.2005, teksti: Tapio Lainesalo

 

Raivotauti pysynyt kurissa

Rabiesrokotteiden lentolevitys Pyhtäältä Tohmajärvelle on alkanut. Maastossa olevat syötit on syytä jättää rauhaan.


Raivotautirokotteiden lentolevitys Kaakkois-Suomessa alkoi keskiviikkona. Rokotesyöttejä pudotetaan maastoon itärajan tuntumaan aina Virolahdelta Tohmajärvelle asti. Lisäksi rannikkoalue saarineen Virolahdelta Pyhtäältä on lentolevityksen kohteena. Yhteensä lentokoneesta pudotetaan yli 80 000 rokotesyöttiä.


Rokotuskampanja on osoittautunut Suomessa tehokkaaksi, sillä supikoirissa, ketuissa ja koirissa ei ole havaittu raivotautia 15 vuoteen. Rokotteita pudotetaan lentokoneesta maastoon kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

 

Syöttejä levitetään noin 4 000 neliökilometrin suuruiselle alueelle. Lähimmillään rajavyöhykkeestä olla noin 50 metrin päässä. Levitysalue ulottuu siitä 20 - 30 kilometriä sisämaahan päin. Se käydään läpi kilometrin levyisissä viipaleissa.

Utin Lento levittää


Lentolevityksen tekee Utin Lennon nelipaikkainen Cessna. Koneen pilotteina ovat Jussi Sistonen ja Pekka Hiltunen. Syöttien levityksestä vastaavat vuoroittain Kalle Savolahti ja Viljo Sihvola. Syöteillä lastattuun koneeseen mahtuu pilotin lisäksi vain yksi ihminen.

 

- Pudotamme rokotesyötit syöttölaitteen kautta puolentoista sekunnin välein. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että syöttien välimatka maastossa on noin 60 - 70 metriä. Tämänkeväinen rokotteiden levitys päättynee vappupäivänä, jos lentokelit ovat suotuisia, kertoo Sihvola.

 

Lentolevityksessä käytettävät rokotesyötit ovat noin 4 kertaa 4 senttimetrin kokoisia ja noin 20 gramman painoisia ruskehtavia kuutioita. Rokotteet sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia, jotka ovat vaarattomia eläimille. Syötit on syytä jättää maastossa rauhaan. Jos rokotetta joutuu suun ja silmien limakalvoille tai avohaavoihin, on syytä pestä likaantuneet kohdat hyvin ja kääntyä varmuuden vuoksi lääkärin puoleen.

Näytteet tutkittavaksi

Raivotautisyöttiprojekti on osa Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen Eelan toimintaa. Eela on maa- ja metsätalousministeriön alainen laitos. Jos luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, tulisi siitä ilmoittaa esimerkiksi kunnan- tai läänineläinlääkärille, joka puolestaan toimittaa lopetetun tai kuolleen eläimen Eelan tutkittavaksi. Tutkimukset ovat maksuttomia.


Kliinisten epäilyjen lisäksi seurataan raivotaudin esiintymistä ja syöttirokotteiden tehoa etenkin rokotusalueella. Eela toivoo, että rokotusalueelta ja sen läheisyydestä metsästetyt ketut ja supikoirat saadaan seurantatutkimuksiin. Näytteet lähetetään Eelan Oulun alueyksikköön. Tämänhetkisten tietojen mukaan ei Suomen raja-alueilla Pohjois-Venäjällä rabiesta esiinny. Venäjän Euroopan puoleisen osan etelä- ja keskiosissa raivotauti on melko yleinen, ja epidemioissa on todettu samoja viruskantoja kuin Suomen edellisessä epidemiassa.


Kuva: Tapio Lainesalo

Kohta ilmassa.
Kalle Savolahti (vas.), Viljo Sihvola ja Jussi Sistonen huolehtivat siitä, että raivotautirokotteet osuvat oikeaan paikkaan. Utin Lennon nelipaikkaisen Cessnan takana olevalla lentokoneella tehdään tällä hetkellä geologisia mittauksia Etelä-Karjalassa.